
Soru : Üniversiteye siz aracılık etmeden başvuramaz mıyım?
Yanıt : Evet, üniversiteye kendiniz de başvurabilirsiniz ancak bu durumda, üniversitelerin koşullarını tek tek incelemeniz ve her birinin başvuru sürecini kendiniz takip etmeniz gerekir. IGA gibi bir aracı kurum üzerinden başvurduğunuzda, kurum size tüm seçenekleri sunar, başvuru sürecini sizin yerinize takip eder ve üniversite ile yaptığı birebir anlaşma sayesinde size özel teklifler sunar.
Soru : Bu danışmanlık hizmeti için ne kadar ücret ödemeliyim?
Yanıt : Vakıf üniversitelerine yapılan başvurularda danışmanlık hizmeti tümüyle ücretsizdir. Devlet üniversitelerine başvurularda ise okula ve bölüme göre değişen miktarlarda danışmanlık ücreti istenecektir.
Soru : Sizin aracılığınızla başvurursam, kesin olarak kabul alır mıyım?
Yanıt : IGA, başvuru süreci ve üniversitelerin gereklilikleri konusunda uzman olduğundan, %100’e yakın bir oranda kabul alınmasını sağlar. Her halükarda üniversitelerin akademik beklentilerini karşılamanız gerektiğini unutmayın.
Soru : Üniversitelerin beklentileri nelerdir? Benim karşılayamayacağımı nereden anlayabilirim?
Yanıt : Üniversitelerin beklentisi tıp gibi talebin çok yüksek olduğu bölümler dışında liseden başarıyla mezun olduğunuzu gösteren bir diploma ve transkriptinizin olmasıdır.
Soru : Kayıt için gerekli başka bilgi ve belgeler var mı?
Yanıt : İstenen bilgi ve belgeler üniversiteye göre değişebilir ancak çoğu durumda, pasaport, diploma ve transkript yeterlidir.
Soru : Hangi dillerde eğitim alabilirim? Dil ile ilgili karşılamam gereken koşullar var mı?
Yanıt : Dil ve çeviri ile ilgili bölümler dışında, Türkiye ve Kuzey Kıbrıs’taki üniversitelerde eğitim dili Türkçe ya da İngilizce’dir. Eğer başvurduğunuz bölümün dili, sizin anadiliniz değilse, o dili bildiğinizi gösteren bir dil sınavı sonucunuz olması gerekir. Eğer henüz hiçbir dil sınavına girmediyseniz, üniversitenin sağlayacağı dil yetkinlik sınavını girebilirsiniz. Bu sınavda başarılı olursanız doğrudan bölüm derslerine başlayabilirsiniz. Eğer sınavda başarılı olamazsanız bir yıl hazırlık okuduktan sonra bölüm derslerine başlayabilirsiniz.
Soru : Üniversite ücreti ne kadar?
Yanıt : Vakıf üniversitelerinin ücretleri çeşitli ölçütlere (üniversite, bölüm, dil) göre değişir ancak genel olarak yıllık $3000-$15000 arasında bir bütçenizin olması gerekir. Güncel bir ücret bilgisi almak için IGA ile iletişime geçip, ilgi duyduğunuz bölümleri söyleyebilirsiniz.
Soru : Bu ücreti peşin olarak mı ödemeliyim?
Yanıt : Hayır, taksitle de ödeyebilirsiniz ancak bu durumda üniversiteler bir vade farkı uygulayabilir.
Soru : Üniversiteye başvurur başvurmaz vize / oturma izni alabilir miyim?
Yanıt : Türkiye’de eğitim alan kişilerin, öğrenci vizesi ve oturma izni alma hakkı vardır ancak vize ya da oturma izni alabilmek için öncelikle üniversiteden kesinlikle kabul mektubu almalısınız.
Soru : Üniversiteden kesin kabul mektubu almak için ne yapmalıyım?
Yanıt : İlk olarak, gerekli bilgi ve belgelerle üniversiteye başvurduğunuzda, üniversite başvurunuzu değerlendirir. Başvurunuzu uygun bulması durumunda, size bir ön kabul mektubu verir. Bu ön kabul mektubunda, üniversiteye ödemeniz gereken ücret de dahil olmak üzere, kayıt için gerekli tüm koşullar yazar. Ön kabul mektubunda belirtilen tutardaki ön ödemeyi üniversitenin hesabına yatırdığınızda, size, o üniversitede eğitim almaya hak kazandığınızı belirten kesin kabul mektubunu verir. Aldığınız bu kesin kabul mektubunu ilgili resmi kurumlara sunarak, vize ve oturma izni başvurularını gerçekleştirebilirsiniz.
Soru : IGA, vize ve oturma izni süreçlerimi de takip edecek mi?
Yanıt : Vize ve oturma izni süreçleri, IGA’nın hizmet alanı dışındadır ancak vize ve oturma izni konusunda yaşadığınız sorunlarla ilgili profesyonel destek alabileceğiniz çeşitli danışmanlık kurumları vardır. IGA, bu alandaki güvenilir danışmanlık kurumları ile ilgili soru sorabilirsiniz.
Soru : Okul ücreti, konaklama ve beslenmeyi de kapsar mı?
Yanıt : Hayır, okul ücreti yalnızca eğitimi kapsar. Kendiniz bir ev ya da oda tutabilir, özel bir yurtta ya da otelde kalabilir, üniversitenin sahip olduğu ya da anlaşması bulunan yurtlarda konaklayabilirsiniz. Konakladığınız yerde yemeğinizi kendiniz hazırlayabilir, uygulamalar ile konakladığınız yere ya da okulunuza yemek ısmarlayabilir, okulun dışındaki pek çok restoran ya da kafede yemek yiyebilir ya da okulun içinde bulunan yemekhane ya da kantini kullanabilirsiniz.
Soru : IGA, konaklayacağım yeri bulmamda yardımcı olabilir mi?
Yanıt : IGA, konaklama konusunda danışmanlık hizmeti vermediğinden, sizin adınıza bir emlakçı ya da yurt ile iletişim kuramaz ancak üniversite ile iletişime geçerek üniversitenin anlaşmalı olduğu yurtlarla ilgili bilgi alıp, size bilgi verebilir.
Soru : Üniversite kayıt süreci ne kadar zaman alır?
Yanıt : Üniversiteler genellikle ön kabul mektubunu birkaç gün içerisinde size iletir. Sürecin ne kadar hızlı işleyeceği, bilgi ve belgeleri eksiksiz olarak IGA’ya iletmenize ve üniversite ücretini bir an önce yatırmanıza bağlıdır.